Tüp Mide Ameliyatı
Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
Günlük yaşamda her bireyin farklı ölçüde enerjiye ihtiyacı vardır. Günlük enerji miktarı, kişinin yaşına, cinsiyetine, gündelik aktivitelerine, genetik yapısına, hastalıklarına ve daha birçok parametreye göre değişkenlik gösterir. Kişinin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için aldığı ve harcadığı enerji arasında bir denge olması gerekir. Bu dengenin çeşitli sebeplerle bozulması ciddi sağlık sorunlarını de beraberinde getirir.
Günümüz dünyasında sıklıkla karşımıza çıkan en büyük sağlık sorunları arasında obezite üst sıralardadır. Obezite en genel tabiriyle vücut yağ kütlesinin yağsız kütleye oranla aşırı artması olarak tanımlanabilir. Teknolojik gelişmeler, yaşamın kolaylaşması ile beraber kısıtlanan gündelik hareketler, sağlıksız beslenme ve genetik faktörler obezite oluşmasını etkileyen nedenlerden sadece birkaçıdır.
Modern tıpta ki gelişmeler ve yenilikler sayesinde, Metabolik cerrahi ya da Bariatrik cerrahi olarak da bilinen bu tedavi alanları obezite sorunu yaşayan kişiler tarafından çok yaygın şekilde tercih edilmektedir.
Bu operasyonlar hastaların kilosu ve metabolizmalarının sağlığı üzerindeki etkisini iyileştirmek için tercih edilir. Sadece obeziteyi tedavi etmekle kalmayıp ek olarak bu operasyonlar diyabet, yüksek tansiyon, uyku apnesi ve yüksek kolesterol gibi diğer birçok hastalığın tedavisinde de oldukça etkilidir.
Bariatrik Cerrahinin kullandığı yöntemlerden biri Tüp Mide tedavisidir. Mide küçültme ameliyatı olarak da bilinen bu ameliyatla amaç, obezite ve ilgili hastalıklarla karşı karşıya kalan hastaları tedavi etmek için mide ve bağırsaklarının modifiye edilmesidir.
Tüp mide ameliyatı cerrahi bir işlemdir. İsmini, mideninin büyük bir bölümünün çıkartılıp geriye kalan kısmın tüpe (boru) benzemesinden alır. Yani mideye tüp veya herhangi başka bir yabancı cisim yerleştirilmez.
Tüp mide tedavisi ile keseye benzeyen midenin tüp şeklini alması, midenin hacmini küçültür kişininin daha çabuk doyarak daha az yemesine neden olur. Ayrıca bu operasyonun açlık hormonu üzerinde de ciddi etkileri gözlenmiştir. Operasyon sonrası açlık hissi ve yemeğe karşı ilgi azalmıştır. Yani tüp mide tedavisi sadece mekanik etkiler değil hormonlar üzerinde de büyük etki oluşturmaktadır.
Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tüp mide operasyonu, cerrahi bir işlemdir ve genel anestezi altında laparoskopik yöntemlerle yapılır. Hastaya göre tek giriş veya 4-5 giriş kullanılır, açılan bu girişler çok küçüktür ve ameliyat sonrası estetik sorun oluşturmaz. Mideyi aşırı küçültmemek ve başarılı bir ameliyat olabilmesi için yemek borusu çapında kalibrasyon tüpü midenin girişine yerleştirilir. Kalibrasyon tüpünün görevi mideyi aşırı darlık ve tıkanma tehlilkesinden korumaktır.
Ameliyat sırasında gerekli önlemler alınır ve mide özel cerrahi aletler yardımıyla kesilir. Daha sonra zımbalama ile ayrılan mide parçası trokar girişden karnın dışına çıkartılır. Laparoskopik tüp mide ameliyatı sonrası mide hacminde % 75-80 oranında küçülme gerçekleşmiş olur.
Tüp Mide Ameliyatı Süresi?
Tüp mide ameliyatı süresi, hastaya ve cerraha göre değişmekle birlikte ortalama 1-3 saat arasında gerçekleşmektedir. Cerrahi işlemler hassasiyet gerektirir bu sebeple acele edilmeden en uygun şartlarda ameliyatı gerçekleştirmek önemli bir husustur.
Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tüp mide operasyonu, cerrahi bir işlemdir ve genel anestezi altında laparoskopik yöntemlerle yapılır. Hastaya göre tek giriş veya 4-5 giriş kullanılır, açılan bu girişler çok küçüktür ve ameliyat sonrası estetik sorun oluşturmaz. Mideyi aşırı küçültmemek ve başarılı bir ameliyat olabilmesi için yemek borusu çapında kalibrasyon tüpü midenin girişine yerleştirilir. Kalibrasyon tüpünün görevi mideyi aşırı darlık ve tıkanma tehlikesinden korumaktır.
Ameliyat sırasında gerekli önlemler alınır ve mide özel cerrahi aletler yardımıyla kesilir. Daha sonra zımbalama ile ayrılan mide parçası trokar girişden karnın dışına çıkartılır. Laparoskopik tüp mide ameliyatı sonrası mide hacminde % 75-80 oranında küçülme gerçekleşmiş olur.
Tüp Mide Ameliyatı Süresi?
Tüp mide ameliyatı süresi, hastaya ve cerraha göre değişmekle birlikte ortalama 1-3 saat arasında gerçekleşmektedir. Cerrahi işlemler hassasiyet gerektirir bu sebeple acele edilmeden en uygun şartlarda ameliyatı gerçekleştirmek önemli bir husustur.
Tüp Mide Ameliyatı Hangi Hastalıklar için Uygundur?
Cerrahi işlemler kişilerin isteğinden ziyade, ameliyat için hastanın uygunluğu ölçüldükten sonra yapılır. Bu sebeple tüp mide ameliyatı da herkese uygun değildir ve gerekli kriterlerin sağlanması gerekir.
Tüp mide ameliyatı 18-65 yaşları arasında anesteziyi kaldırabilecek durumda ki kişilere yapılır. 18 yaş altı hastalarda ebeveyn onayı alınmak zorundadır. 65 yaş ve üstü durumlarda ise hastanın sağlığının elverişli olup olmadığı kapsamlı değerlendirilir.
Tüp mide ameliyatına öncelikli olarak morbid obezite durumlarında başvurulur. Morbid obezite, ölümcül düzeydeki şişmanlığa verilen isimdir. Bu hastaların diyet ve spor ile zayıflama ihtimalleri oldukça düşüktür ve tek seçenekleri ameliyatla çözümdür. Hastaların kontrol altına alınamayan diyabet sorunları ve/veya ileri derece reflü problemi varsa tüp mide ameliyatı önerilmemektedir. Bu operasyonlarda öncelikli hedef obezitedir. Bu operasyonda obeziteye eşlik eden birçok hastalıkta da yüksek oranda fayda sağlanır. Ayrıca çözümlenememiş psikiyatrik sorunlar, alkol ya da madde bağımlılığı, anestezi almayı engelleyen kalp ya da akciğer hastalığı olan kişilere de mide küçültme ameliyatı önerilmez.
Tüp Mide Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi, tüp mide ameliyatı öncesinde de ciddi bir muayene ve ameliyata hazırlık süreci vardır.
Tüp mide ameliyatı öncesinde uzman hekimler tarafından hasta ciddi ve kapsamlı bir tetkik sürecinden geçer. Ameliyata engel olabilecek ülser, kalp, akciğer hastalıları gibi ciddi durumların olup olmaması değerlendirilir. Bazı hastalarda ameliyata hazırlık süreci çok uzayabilir çünkü, ameliyata kadar tüm değerlendirmelerin yapılması ve hastanın operasyona uygun hale geitirlmesi gerekir.
Ameliyat zamanı belirlendikten sonra ise hastaya doktor tarafından bazı öneriler ve bilgilendirmeler yapılır. Bunlar;
- Karaciğer ve iç yağı azaltmak için ameliyat öncesi hastaya 10 gün kadar diyet yapması önerilir.
- Sigara tüketen hastaların ameliyattan 1 hafta önce sigarayı bırakması istenir. Çünkü sigara geç iyileşmeye ve solunum yetersizliğine sebep olmaktadır.
- Doktorun önermediği takdirde alınan tüm ilaçların bırakılması gerekir.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Nasıl Beslenilir?
Tüp mide ameliyatında, ameliyat öncesi ne kadar önemli ise ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenler de bir o kadar önemlidir. Operasyonun başarılı gerçekleşmesi ve sağlıklı sonuçlar alınabilmesi için ameliyat sonrası beslenme ve hayat tarzı değişikliği kilit noktalardır. Gelin tüp mide ameliyatı sonrası neler yapılmalı ve nasıl beslenilmeli beraber inceleyelim.
- Öncelikle tüp mide ameliyatı sonrasında beslenme düzenine büyük değişiklikler ve kurallar getirilir.
- Tüp mide ameliyatı sonrasında hastanın ilk 10-15 gün sıvıyla beslenmesi gerekir.
- Hastanın beslenme rutininde sıvı ve katı gıdaların aynı anda tüketilmesi istenmez.
- Tüp mide ameliyatı olan kişilerin gazlı içecekleri ömür boyu hayatlarından çıkarması gerekir.
- Tüp mide ameliyatı ile mide küçüldüğü ve hastanın iştahı azaldığı için tükettiği besinlerin miktarı otomatik olarak azalır ve hasta erken doyar. Az besin tüketmesi sebebiyle hastanın yüksek kaliteli, protein bakımından zengin gıdalar almasına özen gösterilmelidir.
- Yeşil sebzeler, meyveler ve kuruyemişler beslenme rutinine eklenmelidir.
- Besinlerle yeterli seviyede vitamin, mineral ve protein alınamazsa takviye gıdalar alınabilir.
- Hastanın beslenme rutinini uzman bir diyetsiyene kontrol ettirmesi oldukça önemlidir.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Ayda Kaç Kilo Verilmesi Beklenir?
Tüp mide ameliyatı sonrası ilk ay hasta, kilosunun %10’u kadarını kaybeder. Kişiye göre değişen bir durum olsa da bu yaklaşık 12-15 kiloya denk gelir. Üç ay sonra, kilosundan hesaplanan kayıp yüzdesi %30’a kadar ulaşabilir. Altıncı aya yaklaştığımızda kilo kaybı %50’ye yükselir. Ameliyat olan kişi bir yıl içerisinde fazla kilolarını %70 ila 80’e kadar kaybeder ve ideal kilosuna kavuşur. Bu hesaplamalar kişinin uyguladığı diyete ve spor programına göre değişiklik göstermektedir.
Ameliyat sonrası sabırlı olmak, aktif hareket halinde olmak ve iyi beslenmek hastanın bu süreci hızlı atlatmasına ve verdiği kiloyu korumasına olanak sağlar.
Tüp Mide Ameliyatının Avantajları
- Tüp mide ameliyatları laparoskopik (kapalı) yöntemlerle yapıldığı için büyük kesi izleri olmaz. Böylelikle iyileşme süresi kısalır, estetik problem yaratmaz.
- Mide hacminin küçülmesi, az besinle hızlı doyma hissi yaratır.
- Tüp mide ameliyatları sonrası Ghrelin hormonu azalır ve acıkma hissi seviyesi oldukça düşer.
- Tüp mide ameliyatlarında bağırsağa dokunulmaz, emilim işlemleri olduğu gibi devam eder.
- Bu operasyon sonrası hastanın sindirim sisteminin doğal işleyişi korunur.
- Tüp mide ameliyatı olan bir hasta, 1 yıl içerisinde fazla kilolarının %80’ini kaybeder ve ideal kilosuna oldukça hızlı yaklaşır.
- Tüp mide ameliyatı sonrası hasta 2-3 gün içerisinde taburcu edilir. Diğer bariatrik operasyonlara göre bu süre oldukça kısadır ve tüp mide ameliyatını avantajlı kılar.
Tüp Mide Ameliyatının Dezavantajları
- Midenin büyük bir bölümün çıkarıldığı tüp mide ameliyatında en büyük dezavantaj, midenin eski doğal formuna geri döndürülemez oluşudur.
- Tüp mide ameliyatı sonrası, katı ve yüksek kalorili yiyecekler kısıtlanmalıdır. Eğer hasta yüksek kalorili yiyecek ve içeceklere düşkünse bu süreçte zayıflama etkisi düşecektir.
- Tüp mide ameliyatında mide boydan boya kesilir. Dikiş hattında kaçak meydana gelme ve kanama riski vardır. Bu riski ortadan kaldırmak için gerekirse ameliyat sonrası kaçak tedavisi uygulanır.
- Mide, zamanla genişleyebilen bir organımızdır. Tüp mide ameliyatı ile büyük bir bölümü alınmış olsa da ilerleyen yıllarda genişleyerek kilo kaybına etkisi azalabilir. Bu durumla karşılaşmamak için hastaların düzenli beslenmesi ve spor yapması oldukça önemlidir.